Winiarstwo w Tuchowie i okolicy

Warunki do uprawy winorośli jakie panują w okolicy Brzanki, należą do najlepszych w Polsce. Zbocza o nachyleniu południowym, południowo-zachodnim, łagodne wzgórza o wysokości 100-150 m nad dnami dolin zabezpieczające przez mrozowiskami. Dobór dobrego stanowiska, przygotowanie ziemi, dobór odmian i prawidłowo prowadzona plantacja dają bardzo dobre wyniki. Również gleby piaszczysto-gliniaste, kamieniste i kamienisto-gliniaste są odpowiednie. Dodać do tego jeszcze należy, że nie przez przypadek Tarnów nazywany jest polskim biegunem ciepła, a tradycje uprawy winorośli według dawnych podań sięgają na tym terenie kilku wieków wstecz. O tym również świadczą nazwy do dzisiaj używane jak Winnica w Gromniku, Jodłowej, Malaga w okolicach Zakliczyna.

Małopolska jest trzecim po Podkarpaciu i Lubuskiem regionem winiarskim. Dzisiaj możemy już mówić o winiarskich osobliwościach Gromnika i Pogórza. Pierwszym sygnałem rozwoju winiarstwa był pomysł powstania Pogórzańskiego Szlaku Winnego łączącego winnice na terenie Pogórza Ciężkowickiego, Rożnowskiego, Wiśnickiego. Pomysł ten zainicjowali Jan Piech z Siemiechowa i Mariusz Chryk z Wesołowa (winnica w Brzozowej). Później przyszły sukcesy na Święcie Młodego Wina na Dolnym Śląsku Mariusza Chryka, braci Wiktora i Piotra Zagórskich z Gromnika. Winiarzy w regionie pojawiało się coraz więcej. Powstały winnice w Gromniku, Brzozowej, Tuchowie, Woli Lubeckiej, Szerzynach. W Gromniku organizowane jest od 2012 r. Święto Wina i Miodu. Obecnie winiarze regionu tarnowskiego działają w Małopolskim Stowarzyszeniu Winiarzy. Zapraszamy do skorzystania z oferty pogórzańskich winnic.